Sun

Apr
05
program : Festival

Fri

Apr
17
Amsterdams Studenten Festival

CREA Roeterseiland Amsterdam

program : Festival

E-News from WickedJazzSounds

The latest news, updates, programming in a weekly mail? Sign up today!


Name  
E-mail  
Birth date  
GSM* (optional)  
   

Get your own WJS shirt !!

tshirt

NIEUW! WickedJazzsounds t-shirts via internet. Bestel zo'n supershirt (zwart met 3 kleuren opdruk, fijne kwaliteit) op www.buutvrij.com -> Ga naar 'moet ik hebben' en kies je jongens of meisjes shirt voor Euro 20 inclusief porto enzo. Goeie deal!Parool 16-06-07: Samenspel van deejay en band

Liedewij Loorbach

AMSTERDAM - Tijdens het wekelijkse feestje Wicked Jazz Sounds zorgt niet alleen de dj ervoor dat er gedanst wordt. Hij doet dat samen met muzikanten. Dit weekend bestaat het concept vijf jaar en dat wordt gevierd in Paradiso.

Wicked Jazz Sounds (WJS) is in de loop der jaren een begrip geworden. Elke zondagnacht stroomt de Sugar Factory tegenover de Melkweg vol met mensen die willen dansen op de muziek die gaat van pure jazz tot hiphop en af en toe een tikje house. Zeventig procent van de nacht zorgt de dj in zijn eentje voor een volle dansvloer, schat Manne van der Zee (33), samen met Phil Horneman (39) initiatiefnemer van WJS. “En dertig procent van de nacht werkt de dj samen met muzikanten.”
“De dj is daarbij de drummer van de band,” legt Van der Zee uit. Met beats en samples legt hij de basis van de muziek neer. De aanwezige muzikanten spelen daar overheen. Soms een gitarist en een saxofonist. Een vocalist of toetsenist, of een percussionist. In allerlei samenstellingen wordt er gespeeld. WJS heeft ruim twintig muzikanten tot haar beschikking voor feesten.
Morgen (ZATERDAG 16 JUNI) vult WJS de hele Paradiso, van kelder tot bovenzaal. Onderin de oude kerk komt alleen maar live muziek, drie bands die daarna samen gaan jammen. In de bovenzaal draait Phil Horneman, ondersteund door muzikanten, de hits van de afgelopen vijf jaar en in de grote zaal horen mensen wat er tegenwoordig op zondagen in de Sugar Factory wordt gedraaid. Van der Zee denkt dat het feest op zaterdag uitverkoopt.
WJS begon vijf jaar geleden in Akhnaton. Volgens Van der Zee ‘een hele gezellige maar niet zo drukke’ editie. “Jazz was toen nog een heel stoffig begrip.” Daarna zwierf het concept rond, onder meer langs de kleine zaal van Panama, streek neer in club 020 aan de Nieuwe Zijdsvoorburgwal. De club die ook wel Time, Item en Zyon heeft geheten. Louche dus, maar Wicked Jazz Sounds bouwde er haar eigen schare fans op, die twee jaar geleden meeverhuisde naar de Sugar Factory, die toen openging.
“De zondagavond is een geheime uitgaansavond. Je moet weten dat er iets te doen is,” zegt Van der Zee. Inmiddels weet uitgaand Amsterdam: zondagavond, dan kun je in elk geval naar Wicked Jazz in de Sugar.
Het concept werkt zo goed omdat er live muziek gemaakt wordt, denkt Van der Zee. “Je bent als bezoeker onderdeel van een uniek moment. Je hoort niet alleen muziek die je thuis ook op had kunnen zetten.” Inmiddels verzorgt de organisatie zo’n twee à drie avonden in de week, door heel Nederland. Ook op festivals worden ze uitgenodigd. “Extrema, Lowlands, North Sea Jazz. We staan dus op housy plekken, alternatieve en echt jazz festivals. En we passen ook overal.”
Dankzij goedbetaalde bedrijfsfeesten kunnen ze live wat meer experimenteren. Op de avond voorafgaand aan hun feesten in Amsterdam bijvoorbeeld, waar ze al een tijd elke week een live band uit binnen of buitenland neerzetten. Niet alleen pure jazz, ook afrobeat of brokenbeat. Als het maar jazzy is, met gevoel. “We zoeken naar nieuwe muziekstijlen waar de roots van jazz in te horen zijn.”
Die brede muziekkeus is ook te horen op de compilatie cd’s die de WJS-dj’s uitbrachten bij United. In het najaar komt de vierde uit.
Over een album met alleen maar eigen muziek wordt al gemijmerd. De artiesten van WJS zijn al bezig in de studio, morgen zullen ze twee nummers opvoeren in Paradiso. Van der Zee: “Of en hoe we een eigen album gaan uitbrengen, dat moeten we nog zien. Maar het kriebelt wel.”


wjs cd2 promo

Artist

img

Phil Horneman
DJ

Phil Horneman

For Phil the most important value in life is music. So whatever he does or wherever he is this means that Phil always finds a connection with music.
He was born in Amsterdam (NL) in 1967.
As a dj, Phil started with spinning his favourite 45’s at school parties somew [...]

READ MORE

Message Board

ADD A MESSAGE

PREV | NEXT


Cedric B

22/11/2014First thing first : Congrats and Huge Thanks to all the WJZ crew, you are unbelievable and unforgettable :)I was hoping to enjoy the Oud en Nieuw with you but I can't see any event with the Wicked colors :((( Any tips appreciated ;)

André de Blouwe

20/06/2014Een paar aanbevelingen die bij mij op de repeat staan:Resolution (Jazz-funk a la Hancock 70er jaren)Kutimangoes (Afro Funk)Jarrod Lawson ( De nieuwe Omar maar dan jazzier en funkier.).Derobert

Susanne Alt

29/04/2014video kingsday noordermarkt 2014! youtu.be/znOProoTxEg

Jan M. Muijs

04/04/2014L.S., Vanavond CD-presentatie in Paradiso, maar zie nog niets op jullie site staan. Wanneer is die te koop? en gaan jullie weer frequenter CD's uitbrengen? Vol. 1-7 kwamen redelijk snel na elkaar. ben benieuwd. Groet, JAN.

jacqueline

29/06/2013ik won kaartjes voor Kurt Elling 3 juli concertgebouw..... maar ontving ze nog niet. Hoe en wanneer krijg ik de kaartjes? Het was een radio6 prijsvraag.