E-News from WickedJazzSounds

The latest news, updates, programming in a weekly mail? Sign up today!


Name  
E-mail  
Birth date  
GSM* (optional)  
   

Get your own WJS shirt !!

tshirt

NIEUW! WickedJazzsounds t-shirts via internet. Bestel zo'n supershirt (zwart met 3 kleuren opdruk, fijne kwaliteit) op www.buutvrij.com -> Ga naar 'moet ik hebben' en kies je jongens of meisjes shirt voor Euro 20 inclusief porto enzo. Goeie deal!Parool 16-06-07: Samenspel van deejay en band

Liedewij Loorbach

AMSTERDAM - Tijdens het wekelijkse feestje Wicked Jazz Sounds zorgt niet alleen de dj ervoor dat er gedanst wordt. Hij doet dat samen met muzikanten. Dit weekend bestaat het concept vijf jaar en dat wordt gevierd in Paradiso.

Wicked Jazz Sounds (WJS) is in de loop der jaren een begrip geworden. Elke zondagnacht stroomt de Sugar Factory tegenover de Melkweg vol met mensen die willen dansen op de muziek die gaat van pure jazz tot hiphop en af en toe een tikje house. Zeventig procent van de nacht zorgt de dj in zijn eentje voor een volle dansvloer, schat Manne van der Zee (33), samen met Phil Horneman (39) initiatiefnemer van WJS. “En dertig procent van de nacht werkt de dj samen met muzikanten.”
“De dj is daarbij de drummer van de band,” legt Van der Zee uit. Met beats en samples legt hij de basis van de muziek neer. De aanwezige muzikanten spelen daar overheen. Soms een gitarist en een saxofonist. Een vocalist of toetsenist, of een percussionist. In allerlei samenstellingen wordt er gespeeld. WJS heeft ruim twintig muzikanten tot haar beschikking voor feesten.
Morgen (ZATERDAG 16 JUNI) vult WJS de hele Paradiso, van kelder tot bovenzaal. Onderin de oude kerk komt alleen maar live muziek, drie bands die daarna samen gaan jammen. In de bovenzaal draait Phil Horneman, ondersteund door muzikanten, de hits van de afgelopen vijf jaar en in de grote zaal horen mensen wat er tegenwoordig op zondagen in de Sugar Factory wordt gedraaid. Van der Zee denkt dat het feest op zaterdag uitverkoopt.
WJS begon vijf jaar geleden in Akhnaton. Volgens Van der Zee ‘een hele gezellige maar niet zo drukke’ editie. “Jazz was toen nog een heel stoffig begrip.” Daarna zwierf het concept rond, onder meer langs de kleine zaal van Panama, streek neer in club 020 aan de Nieuwe Zijdsvoorburgwal. De club die ook wel Time, Item en Zyon heeft geheten. Louche dus, maar Wicked Jazz Sounds bouwde er haar eigen schare fans op, die twee jaar geleden meeverhuisde naar de Sugar Factory, die toen openging.
“De zondagavond is een geheime uitgaansavond. Je moet weten dat er iets te doen is,” zegt Van der Zee. Inmiddels weet uitgaand Amsterdam: zondagavond, dan kun je in elk geval naar Wicked Jazz in de Sugar.
Het concept werkt zo goed omdat er live muziek gemaakt wordt, denkt Van der Zee. “Je bent als bezoeker onderdeel van een uniek moment. Je hoort niet alleen muziek die je thuis ook op had kunnen zetten.” Inmiddels verzorgt de organisatie zo’n twee à drie avonden in de week, door heel Nederland. Ook op festivals worden ze uitgenodigd. “Extrema, Lowlands, North Sea Jazz. We staan dus op housy plekken, alternatieve en echt jazz festivals. En we passen ook overal.”
Dankzij goedbetaalde bedrijfsfeesten kunnen ze live wat meer experimenteren. Op de avond voorafgaand aan hun feesten in Amsterdam bijvoorbeeld, waar ze al een tijd elke week een live band uit binnen of buitenland neerzetten. Niet alleen pure jazz, ook afrobeat of brokenbeat. Als het maar jazzy is, met gevoel. “We zoeken naar nieuwe muziekstijlen waar de roots van jazz in te horen zijn.”
Die brede muziekkeus is ook te horen op de compilatie cd’s die de WJS-dj’s uitbrachten bij United. In het najaar komt de vierde uit.
Over een album met alleen maar eigen muziek wordt al gemijmerd. De artiesten van WJS zijn al bezig in de studio, morgen zullen ze twee nummers opvoeren in Paradiso. Van der Zee: “Of en hoe we een eigen album gaan uitbrengen, dat moeten we nog zien. Maar het kriebelt wel.”


wjs cd2 promo

Artist

img

Robbert Scherpenisse
trumpet

Robbert was born on the 7th september 1982 in the Hague. At the age of 7 he started taking pianolessons. At the age of 12 he started playing the trumpet, his ambition of playing a melody-instrument was that big that he practised two instruments for about 7 years. He had lessons with Mark Huynen for [...]

READ MORE

Message Board

ADD A MESSAGE

PREV | NEXT


Smith

14/05/20153

Smith

14/05/2015getreact.php

Smith

14/05/2015data:;base64,TlM3NzU0NTYxNDQ2NTc1

Smith

14/05/2015getreact.php

Smith

14/05/2015/../../../../../../../../../../../etc/passwd